Pitr vzal zpět žádost o švýcarský azyl, informoval v pátek server Idnes. Soudy ve Švýcarsku už dříve rozhodly o přípustnosti Pitrova vydání do ČR. Žádost o azyl byla fakticky poslední překážkou, která bránila jeho vydání.

"Pan Pitr od léta loňského roku průběžně hodnotil stav projednávání jeho věci a jeho úroveň a nabyl přesvědčení, že v jeho procesu začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces," řekl serveru Křivánek.

Poslední rok a půl strávil Pitr ve švýcarském vězení po svém zatčení v alpském Svatém Mořici. Pražský městský soud loni v listopadu povolil obnovu jeho procesu. Pokud by odvolací vrchní soud měl stejný názor, Pitr by přestal být v pozici odsouzeného.

Odsouzen byl v roce 2006 

Pitr byl za daňové delikty odsouzen v roce 2006. Předloni dostal souhrnný šestiletý trest i za nezákonné obchody s akciemi společností Setuza a Milo Surovárny. Pokud by vrchní soud obnovu prvního procesu nepovolil, Pitrovi by zůstal dnešní stále ještě pravomocný šestiletý trest.

Jenže k šesti letům vězení byl odsouzen v nepřítomnosti jako uprchlý a po návratu do ČR má tak zákonný nárok žádat o nové řízení ve své přítomnosti. Tím by automaticky přestal šestiletý souhrnný trest platit a zůstalo by mu jen původních pět let z roku 2006 za daňové delikty.

Z těch už si ale více než půldruhého roku odseděl ve švýcarské vazbě a o podmínečné propuštění má v ČR právo požádat po odpykání poloviny trestu. U pětiletého trestu tedy po 2,5 letech. Do uplynutí této doby mu nyní zbývá pouze rok.